v. IMRE PÁKH

v. Imre Pákh, binecunoscutul om de afaceri și colecționar de artă din New York, s-a născut în anul 1950, în localitatea Munkács(astăzi Mukacheve, Ucraina), loc de naștere și al renumitului pictor, Mihály Munkácsy, născut cu mai mult de un secol înaintea lui.

v. Imre Pákh este astăzi singurul colecționar particular care posedă cea mai mare colecție de tablouri pictate de Mihály Munkácsy.

Încă din tinerețe se dovedește a fi pasionat de artă. Studiind araba la Facultatea de Litere din Petersburg, începe să colecționeze icoane vechi rusești.

Ajuns în America, ca tânăr afacerist, este atras de pictura olandeză a secolelor 16-18. O parte din tablourile cumpărate în aceea perioadă se găsesc și acum în colecția lui.

În anii 1980 începe să cumpere picturi ale secolului al 19-lea, opere ale marilor artiști francezi, de stil realist, Courbet, Corot, iar mai târziu, tablouri clasice aparținând pictorilor maghiari, ca Károly Markó senior, László Paál, László Mednyánszky, József Rippl-Rónai, Károly Lotz. Dar adevărata pasiune o păstra pentru picturile lui Mihály Munkácsy. Îl preocupa căutarea și colecționarea tablourilor vândute în străinătate, readucerea și expunerea lor publicului din Ungaria. Putem afirma că astăzi, aceste tablouri cuprind o treime din toată colecția lui de artă.

v. Imre Pákh a cumpărat în anul 2002 pictura intitulată Golgota (a doua piesă din faimoasa trilogie) și a reușit ca acest tablou să poată fi vizionat de către publicul larg, alături de celelate două piese ale trilogiei (Cristos în fața lui Pilat, Ecce Homo), la expoziția permanentă a Muzeului de Artă din Debrecen, Ungaria.

„Banii nu aduc fericirea, dacă nu ai cu cine să împarți”- spunea el într-un interviu.

Prin prezentarea picturilor colecționate de către v. Imre Pákh, avem privilegiul de a primi bunurile sale materiale și spirituale.

Sursă: Editura SZEMIMPEX

SPONSORI PRINCIPALI
SPONSORI ASOCIAȚI
ALTI SPONSORI