v. PÁKH IMRE

Az elismert New York-i üzletember és műgyűjtő 1950-ben született Munkácson, a Zrínyi Ilona által védett vár tövében elterülő városkában, ott ahol egy bő évszázaddal korábban Munkácsy Mihály is meglátta a napvilágot. Aligha véletlen, hogy ma a világ legnagyobb, magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményét mondhatja magáénak.

Kezdetben, szentpétervári arab szakos egyetemi hallgatóként régi orosz ikonokat gyűjtött. Mint fiatal üzletember, már Amerikában, a XVI-XVIII. századi holland festészet „aranykora” ragadta meg a figyelmét, az akkor vásárolt képek egy része ma is a birtokában van. A nyolcvanas években kezdett XIX. századi festményeket vásárolni, előbb kiváló francia mesterek (Courbet, Corot) munkáit, majd, miután egyre gyakrabban jött Budapestre, a klasszikus magyar festők alkotásait is. Ezekben az években került be a gyűjteménybe id. Markó Károly, Paál László, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Lotz Károly egy vagy több jeles alkotása. Az igaz szenvedély azonban Munkácsy maradt. Felkutatni, összegyűjteni és Magyarországon is bemutatni minél többet Munkácsy Mihály külföldön maradt képei közül. A Munkácsy-képek ma a kollekciója egyharmadát teszik ki.

2002-ben megvásárolta a Golgotát, és azonnal hozzájárult, hogy a zseniális alkotás továbbra is látható legyen a debreceni múzeum állandó kiállításán, a Krisztus Pilátus előtt és az Ecce homo mellett.

„A pénz nem ér semmit, ha nincs kivel megosztani”, mondotta egy interjúban. A Munkácsy-képek gyűjtése és közszemlére tétele által v. Pákh Imre – aki ma már magyar állampolgár – szellemi és anyagi javait velünk osztja meg.


Forrás: SZEMIMPEX KIADÓ
ARANY FOKOZATÚ TÁMOGATÓK
EZÜST FOKOZATÚ TÁMOGATÓK
TÁMOGATÓK